Еразъм +

В периода от 14 до 19 юни група ученици и учители от НУ "Св. Паисий Хилендарски" пътешестваха до град Валмиера, Латвия,  където взеха участие в четвърта работна среща по проект "Нека опознаем нашите култури", част от Еразъм плюс.

Участниците от Банско посетиха начално училище "Паргауя", което ги впечатли не само с модерната си инфраструктура,  но и най - вече с начина по който преподавателите умело обединяват възраждащи се традиционни ценности и умения с

иновативни начини на обучение в учебната си програма, адаптирана за възпитанието на всестранно развити личности. 

Благодарение на организираната от домакините програма, нашите ученици имаха възможността да завържат много нови приятелства с деца от Испания, Португалия, Турция  и Латвия и заедно да се потопят в латвийската култура като посетиха красивия средновековен замък в град Цесис, месиха хляб, и присъстваха на традиционния фестивал на лятното слънцестоене, провеждан ежегодно във Валмиера. Участниците в проекта успяха да се разходят с лодка по река Гауя, да правят шоколад, да се позабавляват в детски игрови парк и да премерят сили в игра на лазертаг.     

Престоят в Латвия беше изпълнен с много емоции, веселба и нови впечатления, които научиха учениците да разчупват културните бариери и обогатиха техния мироглед.